miogusto contact sessionΕΙΣΟΔΟΣ   |   ΕΓΓΡΑΦΗ
favoritesΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ
Αρχική   |   Η Εταιρεία   |   Πληρωμή   |   Αποστολή   |   Επικοινωνία
Προϊόντα

Δημοφιλέστερα










 





 
miogusto

ζυμαρικά & διατροφή

» Αρχική » ΑΡΘΡΑ


03/05/2015
ζυμαρικά & διατροφή

Zυμαρικά & διατροφή

Βάση της Μεσογειακής διατροφής είναι οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά, δημητριακά και ψωμί.

Τα ζυμαρικά παχαίνουν. ΜΥΘΟΣ. Όλες οι τροφές παχαίνουν αλλά και όλες οι τροφές αδυνατίζουν. Αρκεί να τηρούνται οι ισορροπίες. Ανεξαρτήτως της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας ενός ατόμου (το οποίο διαφέρει ανάλογα με το ύψος, την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας), σε ποσοστιαίους όρους ισχύει το εξής:

  • το 50-60% της ενέργειας πρέπει να προέρχεται από τους υδατάνθρακες (κυρίως από σύνθετους)
  • το 10-15% της ενέργειας πρέπει να προέρχεται από τις πρωτεΐνες
  • μέχρι 30% της ενέργειας πρέπει να προέρχεται από το λίπος.

Τα ζυμαρικά είναι εξαίρετη πηγή σύνθετων υδατανθράκων και μικρής περιεκτικότητας πρωτεϊνών και λιπών. Επίσης, τα ζυμαρικά περιέχουν:

  • Σίδηρο (βοηθάει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, κάνει καλό στο αίμα)
  • Σελήνιο (προστατεύει τα κύτταρα - αντιοξειδωτικό)
  • Ασβέστιο (βοηθάει στο σχηματισμό και την ενδυνάμωση των οστών)
  • Βιταμίνη Β1 (βοηθάει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και αυξάνει την ικανότητα εκμάθησης)
  • Βιταμίνη Β2 (βοηθάει τον οργανισμό να παράγει αντισώματα).

Τα ζυμαρικά στη διατροφή των ατόμων που ανήκουν σε ευαίσθητες κατηγορίες όπως διαβήτη, αυξημένο ουρικό οξύ και κοιλιοκάκη

  • Η κατανάλωση ζυμαρικών ενδείκνυται για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, λόγω του ότι τα ζυμαρικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη του αίματος (ζάχαρο).
  • Η κατανάλωση ζυμαρικών ενδείκνυται για τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέως, λόγω του ότι τα ζυμαρικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες (οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεϊνών που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ).
  • Η κατανάλωση ζυμαρικών ΔΕΝ ενδείκνυται για τα άτομα με κοιλιοκάκη, λόγω της περιεκτικότητας των ζυμαρικών σε γλουτένη (πρωτεΐνη). Αυτή η κατηγορία ατόμων μπορεί να καταναλώνει ζυμαρικά χωρίς γλουτένη (gluten free).

 

Πηγή: Καραφυλλίδης Π. Ευμένης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


ζυμαρικά & διατροφή


Zυμαρικά & διατροφή

Βάση της Μεσογειακής διατροφής είναι οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως ζυμαρικά, δημητριακά και ψωμί.

Τα ζυμαρικά παχαίνουν. ΜΥΘΟΣ. Όλες οι τροφές παχαίνουν αλλά και όλες οι τροφές αδυνατίζουν. Αρκεί να τηρούνται οι ισορροπίες. Ανεξαρτήτως της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας ενός ατόμου (το οποίο διαφέρει ανάλογα με το ύψος, την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας), σε ποσοστιαίους όρους ισχύει το εξής:

  • το 50-60% της ενέργειας πρέπει να προέρχεται από τους υδατάνθρακες (κυρίως από σύνθετους)
  • το 10-15% της ενέργειας πρέπει να προέρχεται από τις πρωτεΐνες
  • μέχρι 30% της ενέργειας πρέπει να προέρχεται από το λίπος.

Τα ζυμαρικά είναι εξαίρετη πηγή σύνθετων υδατανθράκων και μικρής περιεκτικότητας πρωτεϊνών και λιπών. Επίσης, τα ζυμαρικά περιέχουν:

  • Σίδηρο (βοηθάει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, κάνει καλό στο αίμα)
  • Σελήνιο (προστατεύει τα κύτταρα - αντιοξειδωτικό)
  • Ασβέστιο (βοηθάει στο σχηματισμό και την ενδυνάμωση των οστών)
  • Βιταμίνη Β1 (βοηθάει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και αυξάνει την ικανότητα εκμάθησης)
  • Βιταμίνη Β2 (βοηθάει τον οργανισμό να παράγει αντισώματα).

Τα ζυμαρικά στη διατροφή των ατόμων που ανήκουν σε ευαίσθητες κατηγορίες όπως διαβήτη, αυξημένο ουρικό οξύ και κοιλιοκάκη

  • Η κατανάλωση ζυμαρικών ενδείκνυται για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, λόγω του ότι τα ζυμαρικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη του αίματος (ζάχαρο).
  • Η κατανάλωση ζυμαρικών ενδείκνυται για τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέως, λόγω του ότι τα ζυμαρικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες (οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεϊνών που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ).
  • Η κατανάλωση ζυμαρικών ΔΕΝ ενδείκνυται για τα άτομα με κοιλιοκάκη, λόγω της περιεκτικότητας των ζυμαρικών σε γλουτένη (πρωτεΐνη). Αυτή η κατηγορία ατόμων μπορεί να καταναλώνει ζυμαρικά χωρίς γλουτένη (gluten free).

 

Πηγή: Καραφυλλίδης Π. Ευμένης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος













Το καλάθι μου
Το καλάθι σας είναι άδειο.
0 Προϊόντα  |   0,00€
cart miogusto
Συνταγές






ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ »

 






miogusto
Νέα - Ανακοινώσεις






ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ »
miogusto
info address
Αλεξίου Λιάκου 42,
Σιάτιστα Κοζάνης
Τηλ: 2465 500 101
info@mio-gusto.gr
follow us


fb   tw   utube

Valid XHTML 1.0 Transitional


logo footer

visa  mastercard  maestro

vbv  sc  pb

© 2015 - mio-gusto.gr [XTemplate]

Back to top
Powered by CubeCart
Copyright Devellion Limited 2006. All rights reserved.